Duursporten, ook bekend als uithoudingssporten, vereisen van de deelnemers langdurige fysieke en mentale inspanning. Tot de meest populaire behoren marathons, triatlons, wielrennen, langeafstandszwemmen en langlaufen. Een cruciaal element van deze disciplines is het vermogen om gedurende langere tijd een hoog prestatieniveau te handhaven, wat niet alleen fysieke conditie vereist, maar ook de juiste strategie, mentale veerkracht en passende voeding en hydratatie.
Training voor uithoudingssporten omvat vaak verschillende vormen van activiteit die gericht zijn op het vergroten van de aerobe capaciteit, spierkracht en mentale uithoudingsvermogen. Regelmatig hardlopen, fietsen, zwemmen of intervaltrainingen zijn slechts enkele van de methoden die door atleten worden gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Een belangrijk aspect is ook herstel, dat het lichaam in staat stelt te herstellen en zich aan te passen aan de toenemende trainingsbelasting.
Uithoudingssporten zijn wereldwijd enorm populair, zowel onder amateurs als professionals. Deelname aan een marathon, triatlon of langeafstandswedstrijd op de fiets is voor veel mensen niet alleen een manier om hun gezondheid en conditie te verbeteren, maar ook om hun eigen grenzen te verleggen en nieuwe ervaringen op te doen. Voor veel atleten is de voldoening van het overwinnen van hun eigen zwakheden en het bereiken van gestelde doelen onschatbaar en vormt het de belangrijkste motivatie voor verdere training en deelname aan wedstrijden.